Fiets kopen met riemaandrijving, een verbetering?

In de meeste gevallen zal men een fiets kopen die wordt aangedreven door middel van een ketting. Echter komen er steeds meer fietsen op de markt met een zogenaamde riemaandrijving. Bij deze aandrijving wordt de ketting vervangen door een riem. Wil je een nieuwe fiets kopen? Dan is het belangrijk om eens een riemaandrijving te overwegen. In dit artikel leggen we uit wat de riemaandrijving is en komen de voor- en nadelen naar voren.

 

Wat is het?

De riemaandrijving is een vervangende techniek van de traditionele ketting. Deze ketting is zeer onderhoudsgevoelig. Hij moet eigenlijk regelmatig worden schoongemaakt, gesteld en gesmeerd. Ook moet hij goed worden bescherm tegen verschillende weersomstandigheden, pekel en vuil. Vanwege deze redenen is er een andere techniek bedacht die deze nadelen weglaat. De riemaandrijving werkt op eenzelfde manier als de traditionele ketting dus de trappers moeten nog steeds worden bewogen om het achterwiel te laten bewegen, zoals gewend.

 

De voordelen en nadelen

Het grootste verschil tussen de riem en ketting zit in het materiaal. De riem bestaat vooral uit kunststof. Aan de binnenkant zit een nylon laag en daar omheen zitten carbonvezel trekkoorden. Dit maakt de riem zeer sterk, duurzaam, stil en licht. Dit zorgt ervoor dat hij veel langer mee gaat dan een ketting. Omdat er geen smeer of olie nodig is, is het schoonmaken een stuk makkelijker met wat water en een doek. De riem staat altijd strak en hoeft niet bijgesteld te worden.

 

Er zijn helaas niet alleen maar voordelen aan de riemaandrijving. De riem is namelijk niet te repareren. Mocht de riem kapotgaan dan moet deze meteen vervangen worden, hij kan niet worden gemaakt. Bij een traditionele ketting is het soms nog mogelijk om alleen een schakel te vervangen. Onderhoud moet dus altijd door een fietsenmaker gebeuren. Daarnaast ligt de prijs hoger dan met een gewone ketting.

 

Nu je de voor- en nadelen kent is het tijd om een keuze te maken als je een fiets wil kopen. Ga je voor de onderhoudsvrije riem of toch voor de goedkopere traditionele ketting?

Reacties zijn gesloten.